LeoMirala

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiina

Yhdysvallat, Kiina ja maailmanjärjestys

Luin vuosia sitten (Länsi-)Rooman valtakunnan loppuajoista arvion, jossa sanottiin, että yhden ihmiselämän aikana ei tavallinen valtakunnan asukas välttämättä huomannut mitään kovin erikoista tapahtuvan. Ihmiselämä oli tuolloin lyhyt, mutta huomautus hätkähdytti siitä huolimatta.

Hongkongin tulevaisuus

Syksyllä 2002 oli kulunut viitisen vuotta Britannian kruununsiirtomaan Honkongin luovutuksesta takaisin Kiinalle sadan vuoden siirtomaa-ajan jälkeen. Olin tuolloin mukana silloisen ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin vienninedistämismatkalla Kiinaan, ja matka päättyi Hongkongiin.

Onko Kiinan johto umpikujassa?

Kiinan talouskasvu on hidastunut runsaaseen kuuteen prosenttiin, ja useat tarkkailijat epäilevät todellisen kasvun olevan virallisia lukuja vaatimattomampaa. Epäilijöihin on liittynyt Stora Enson toimitusjohtaja, joka kertoo sellun myynnin ja kierrätyspaperin tuonnin kääntyneen Kiinassa laskuun. Tähän saakka niiden kehitys on korreloinut melko vahvasti Kiinan bkt:n muutosten kanssa. Kyse ei ole kuitenkaan vain taloudesta, vaan veikkaan Kiinan johdon olevan ajautumassa yleisemminkin kohti umpikujaa.

Kasvusta ongelmiin

Tekeekö Kiinan toiminta meidän ilmastotalkoot turhiksi?

Onko ilmastotalkoissa ylipäätään mitään järkeä, jos Kiina panostaa voimakkaasti ja rahoittaa Afrikan hiilivoimalahankkeita? Afrikassa energiankulutus on räjähtämässä ja Afrikasta on tulossa suuri energiankuluttaja.

Kiinan omat tiukat päästörajat eivät koske Afrikkaan rakennettavia voimaloita. Kiina on esimerkiksi sijoittanut hiilihankkeisiin kuudessa sellaisessa Afrikan maassa, jossa ei ole ollut ennestään hiiliteollisuutta. Kun Kiina toimii näin, niin ei Afrikkaan tulevaa suurta hiilivoimaloiden määrää noin vain vähennetä ja niitä pureta.

Mitä tapahtuu todella? Hormusin tankkerit, Etelä-Kiinan meri ja Venezuela

Mitä tapahtuu todella?

Omanin tankkeri-selkkaus, Etelä-Kiinan meri ja Venezuela

Kovaa peliä öljymarkkinoilla – maailmantalouden herruudesta kamppaillaan.

Kiina kuittaa kovimmin.

*

Toukokuun 2019 Omaninlahden tankkeri-isku

Kiinan nousun tärkein uhka

USA haluaa säilyttää taloudellisen ja teknologisen etumatkansa sitä viime aikoina kiinni kuroneeseen Kiinaan verrattuna. Vaikka Kiinan vastaiset toimet on käynnistetty Donald Trumpin presidenttikaudella, hänen häviönsä ensi vuoden vaaleissa ei välttämättä toisi oleellista muutosta USA:n Kiina-politiikkaan. Useimmista muista aihealueista poiketen Trumpin tiukka asenne Kiinaa kohtaan on saanut maassa melko laajalti kannatusta  yli puoluerajojen.

Suurvaltojen kauppasota - miten Kiina reagoi USA:n viimeisimpiin siirtoihin?

Suurvaltojen kauppasota (Game of Tariffs)

Miten Kiina toimii Yhdysvaltojen viimeisimpien siirtojen jälkeen?

*

Voimme tarkastella suurvaltojen suhteiden tilaa ja muutospaineita kolmen pointin myötä:

Ensinnäkin: Miten Kiina suhtautuu Yhdysvaltojen Iran-sanktioihin (Globaalin energian sisäpiiri/”Dark Files).

Toisekseen: Miten vaikuttavat ne haitat, joita syntyy kun Kiina alkaa rajoittaa arvometallien vientivirtaa.

Erityissuhteita Atlantilla ja Euraasiassa

Valtiotason koulukiusaajaksi ryhtynyt Trumpin Yhdysvallat ja EU:sta eroon pyristelevä Britannia herättelevät henkiin puheita maiden erityissuhteesta. Samaan aikaan Kiinan Xi ja Venäjän Putin hehkuttavat keskinäisten suhteidensa läheisyyttä.

Pakotteet kovenevat: Huawei suljetaan ulos Googlen ekosysteemeistä?

Google kieltäytyy vastaisuudessa tarjoamasta kiinalaisen Huawein valmistamille Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters.

Brittilehti The Guardian puhuu yleisestä Android-laitteiden päivityskiellosta Huaweille ja sen mukaan Google estäisi Googlen sovellusten, kuten Gmailin, käytön Huawein tulevissa malleissa. Google Play -sisältöpalvelusta ei siis enää voi hankkia sisältöä tuleviin Huawei-puhelimiin, mikäli päätös pitää. Google kertoo päätöksen pohjautuvan siihen, että Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä