LeoMirala

Kiina hiipii tunturiin

  • Sodankylän observatorio
    Sodankylän observatorio

Näin otsikoi Hesari tänä aamuna.

Kiinaa kiinnostaa arktisen alueen luonnonvarojen käyttöönotto, alueen infran kehittäminen, turismin lisääminen ja alueen tutkimus. Tämä on lisännyt merkittävästi kiinalaisten turistien määrää Lapissa. Lisäksi  kiinalaiset yhtiöt ovat kovasti kiinnostuneet  investoinneista Suomeen. Puhutaan  Jäämeren radasta ja jopa Helsinki-Tallinna tunnelistakin.

Mistähän kiinnostus Lappiin johtuu? Onhan maailma täynnä Suomea vastaavia kiinnostuksen kohteita. Kiina osallistuu avaruustutkimukseen Sodankylän geofysiikan observatorion ja monien muidenkin tutkimuslaitosten kanssa. Monet maat epäilevät Kiinan geopoliittisia tarkoitusperiä. Norja ei sallinut mm. Huippuvuorille Kiinan tutka-asemaa.

Hesari toteaa jutun lopuksi: "Iso pyörä pyörii. Maailman suurin mylly jauhaa. Toisille se jauhaa vaurautta, toiset saattavat jäädä rattaisiin." Hesari pähkäilee puoleen ja toiseen Kiinan laajentumisen merkityksestä, mutta mielestäni tärkeä näkökulmaa puuttuu.

 

Suomi ja Kiinahan ovat melkein naapureita. Välissä on vain molempia rassannut imperialistinen Venäjä. Se on riistänyt molemmilta naapureiltaan suuria alueita. Eli Kiinallakin on paljon hampaankolossa.

Siperiahan kuuluu geopoliittisesti Kiinalle kuten Karjala meille. Kiina ei halua sotilaallista konfliktia Venäjän  kanssa. Siperia on alkanut jo kiinalaistua rauhanomaisesti. Siellä asuu jo miljoonia kiinalaisia ja heitä tulee koko ajan lisää. Heidän osuutensa toiminnasta kasvaa voimakkaasti. Varsinkin venäläiset miehet vähenevät nopeasti alkoholin ja sairauksien vaikutuksesta. Venäläiset naiset menevät mieluummin naimisiin ahkerien ja raittiiden kiinalaisten kanssa.

Täten kiinalaiset saavat koko Aasian puoleisen Siperian  luonnonvarat luonnollisella tavalla haltuunsa parin sukupolven aikana. Kiinan kiinnostus arktisista alueista voi johtua tästä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat