LeoMirala

FinSote-tutkimus

  • Hyvinvointitutkimus
    Hyvinvointitutkimus

THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on lähettänyt 43.000 kansalaiselle kyselyn. Minulla oli kunnia saada kysely.

Tämä 32-sivuinen kysely on asiallinen ja perusteellisen. Tarkoitus on saada päätöksenteon pohjaksi  perustietoa ihmisten terveydestä ja saamistaan palveluista.

Kaksi kohtaa on hiukan pielessä:

 Mielestäni olisi pitänyt erottaa erikoissairaanhoito tavallisten terveyskeskusten palveluista. Minä ainakin olen kokenut erikoissairaanhoidon Meilahden palvelut  loistaviksi. Sen sijaan terveyskeskuksen  toiminta on ollut käsittämättömän  kehnoa.

Tässä on vaarana lopputuloksessa asioiden puuroutuminen, hienosti toimiva erikoissairaanhoito sotkeutuu huonosti toimivaan terveyskeskustoimintaan. 

 

 Kysymys 47 on mielenkiintoinen:
"Kuinka tärkeänä pidätte sitä, että voisitte valita yksityisen terveyspalvelun samalla hinnalla kuin julkisen?"

Lähtökohtana koko Sote-touhuunhan on julkisten palvelujen puutteet. Sotehan ei tähtää julkisten palvelujen parantamiseen vaan  yksityistämisellä palvelujen parantamiseen . Tämä kysymys on  nerokas: On sama kuin kysyttäisiin parisuhteen  osapuolilta :

Kuinka tärkeänä pidätte sitä että voisitte valita yksityisen seksipalvelun omanne vaihtoehdoksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ihan totta on, että monesti hallituksen sote-mallin tukijat ottavat lähtökohdaksi, ettei julkisia palveluja voida parantaa vaan ne ovat mitä ovat. Todellisuudessa kysymys on kuitenkin ensisijaisesti resursoinnista. Kaiken lisäksi usein niitä palveluja antavat vielä samat lääkärit.

Totta kai julkisia palveluja voidaan parantaa ja kapasiteetin lisäyksessä kyse on ennen muuta resursoinnista. Terveyskeskuksissa muut resurssit riittävät, mutta lääkäreitä ei ole tarpeeksi. Eikö silloin olisi järkevintä hyödyntää niitä muita resursseja optimaalisesti kuin ryhtyä tuottamaan päällekkäisiä rakenteita? Tehokkuus kärsisi myös kilpailusta, koska siihen liittyy aina tyhjäkäyntiä.

Julkisen ja yksityisen puolen kustannustehokkuusvertailut ovat usein hyvin vääristyneitä, koska niissä tarkastellaan vain osaa todellisista kuluista. Jos huomioidaan voitot (~10 %, Ruotsin mukaan), markkinointikulut (~5 %), tyhjäkäyntikulut (~5 %) ja päällekkäiset investoinnit (~5 %), yksityisestä terveydenhuollosta tulee jo neljännes julkista kalliimpi. Eli kyllä yhteiskunnalle on oleellisesti kannattavampaa sijoittaa julkiseen puoleen kuin yksityiseen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Nykyinen julkisten palvelujen taso on saavutettu vuosikymmenien kuluessa lukuisten palaverien ja kokousten tuloksena eikä kokoukset tule tulevaisuudessakaan loppumaan.

Toimituksen poiminnat