LeoMirala

Isänmaallinen sota

  • Miljoona tyttöä ja nuorta naista lähti taistelemaan
    Miljoona tyttöä ja nuorta naista lähti taistelemaan

Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevits on kirjoittanut mahtavan kirjan miten naiset kokivat sodan Neuvostoliitossa.

"Muistan kun (junassa) eräs majuri alkoi puhua minulle yöllä muiden nukkuessa. Hän kertoi Stalinista. Hän oli humalassa ja uskalsi siksi puhua. Hän tunnusti, että hänen isänsä oli ollut vankileirillä jo kymmenen vuotta ilman kirjeenvaihto-oikeutta. Kukaan ei tiennyt, oliko hän elossa. Se majuri lausui kauheita sanoja: "Haluan puolustaa isänmaata, mutta en halua puolustaa Stalinia, sillä hän on pettänyt vallankumouksen." En ollut koskaan kuullut kenenkään sanovan niin...Säikähdin.

"-Tämä on salaisuus... Ystävystyin Oksanan kanssa, hän oli ukrainalainen. Hän oli ensimmäinen, jolta kuulin Ukrainan nälänhädästä. Holodomorista. Edes sammakoita ja hiiriä ei voinut pyydystää, kaikki oli syöty. Puolet heidän kylässään kuoli. Hänen nuoremmat veljensä ja isä ja äiti kuolivat, mutta hän pelastui varastamalla kolhoosin navetasta hevosenlantaa ja syömällä sitä. Kukaan muu ei pystynyt syömään sitä, mutta hän söi: "Lämpimänä sitä ei voi pistää suuhunsa, mutta kylmänä voi. Jäähtynyt lanta on parasta, se tuoksuu heinälle." Sanoin: "Oksana, toveri Stalin taistelee puolestamme. Hän tuhoaa pahantekijöitä, mutta niitä on paljon."  "Ei", hän sanoi, "Olet typerä. Minun isäni on historianopettaja, ja hän sanoi minulle "jonakin päivänä Stalin vielä maksaa rikoksistaan..."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuskin tuossakaan kirjassa mainitaan sanallakaan USA:n mammuttimaisesta materiaalisesta avusta Stalinille, jota ilman Neuvostoliiton sotamenestys olisi ollut olematonta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirja keskittyy yksinomaan siihen miten miljoona sodassa ollutta naista kokivat sodan. Kirjassa on hämmästyttäviä asioita:
- Sotilas joka kaatui oli onnellisimmassa asemassa. Hänet haudattiin taistelupaikalle tai jätettiin hautaamatta.
- Vangiksi joutuneet sotilaat tuomittiin palautuksen jälkeen vielä leireille vuosikausiksi.
- Sodassa tuli paljon kädettömiä ja jalattomia invalideja. Invalidit siirrettiin leireille pois ihmisten silmistä, ei neuvostokansalainen voi olla kädetön tai jalaton. Ansioituneimmat ja korkea-arvoiset invalidit siirrettiin Valamoon jossa heitä oli tuhatkunta.
- Kaikkein kurjin kohtalo oli sodassa olleilla naisilla. Heidät leimattiin kaikkialla sotahuoriksi. He eivät uskaltaneet käyttää invalideille tarkoitettuja palveluja, he eivät voineet puhua kokemuksistaan sodassa. Sen sijaan rintaman takana esikunnissa olleet sodan jälkeen levittelivät mitaleitaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Toukokuun 9. ensi vuonna on Voiton päivä. Jokainen voi juhlia silloin Hitlerin Saksasta ja fasismista saavutettua voittoa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Se on yleisesti tiedossa, ettei kommunisteilla järkeä ole mutta ei ilmeisesti sydäntäkään. Surette kovin valikoivasti sodan uhreja. Suuren isänmaallisen sodan historia ei muista:

- Miljoonia omia sotilaita, jotka kaatuivat kyvyttömien komentajiensa toteuttamissa turhissa ja järjettömissä hyökkäyksissä
- Satojatuhansia omia sotilaita, jotka teloitettiin omien joukkojen toimesta.
- Omaisia, jotka turhaan odottivat tietoja perheenjäsenistään, koska vain puolueenjäsenten (pieni vähemmistö) kaatumisista ilmoitettiin perheille
- Miljoonia haavoihin kuolleita sotilaita koska lääkintähuolto oli ala-arvoisesti järjestetty
- Miljoonia saksalaisnaisia, jotka puna-armeija raiskasi
- Leningradin siviiliväestön kärsimyksiä, koska heitä ei suostuttu evakuoimaan ajoissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Rauno Lintuselle tiedoksi: Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevits kirjoittaa voitosta haastattelupätkän:

"Luulimme että sodan jälkeen kaikki muuttuisi... Viimeinkin Stalin luottaisi omaan kansaansa. Mutta ei sota ehtinyt loppuakaan, kun vankijunat jo lähtivät Magadania kohti. Junat täynnä voittajia... Ne pidätettiin, jotka olivat olleet sotavankeina ja selviytyneet saksalaisten leireistä, pakkotyöstä. Kaikki, jotka olivat nähneet Euroopan ja osasivat kertoa, miten siellä elettiin ilman kommunisteja. Millaisia taloja siellä oli ja millaisia teitä. Ja ettei siellä ollut kolhooseja...
Voiton jälkeen ihmiset vaikenivat. Vaikenivat ja pelkäsivät aivan kuten ennen sotaa..."

Svetlana Aleksijevits: Sodalla ei ole naisen kasvoja

Seppo Vähäsarja

Kyllähän USA:lla oli vahvasti oma lehmä ojassa mitä tulee Neuvostoliitolle annettuun sotamateriaaliin ym.apuun. Tuskinpa olisi Normandian maihinnousu onnistnut ainakaan niin hyvin ja nopeasti jollei saksalaisjoukkojen parhaimmisto olisi ollut sidottu v. 43 alkaen kasvavan neuvostojoukkojen paineen torjuntaan. Kokonaan toinen asia on,että Länsiliittoutuneet varmaan ymmärsivät kuinka vaikeasti lyötävissä Hitler olisi jos saksalaiset olisivat päässeet käsiksi NL:n valtaviin energia ja mineraalivaroihin.

Toimituksen poiminnat