LeoMirala

Eläköön laatulehdet ja -toimittajat

  • Heikki Aittokosken tapaama Harrikkanainen Lapinlahdella
    Heikki Aittokosken tapaama Harrikkanainen Lapinlahdella
  • Ilta-Sanomien KARJALA-lehti
    Ilta-Sanomien KARJALA-lehti

Pistää ihan vihaksi kun putinistit ja muut huithapelit jatkuvasti haukkuvat oikeita lehtiä ja toimittajia.  Toimittajat  elävät kuplassa, eikä heillä  ole  muka yhteyttä yhteiskuntaan. 

Oma kokemukseni vuosikymmenien varrella on että nimenomaan toimittajat pyörivät  keskellä kuohuvaa elämää kansan parissa enemmän kuin ketkään muut.

Laiskat ja viinaan menevät toimittajat siirtyvät helposti ns. vaihtoehtoisten medioiden palvelukseen Putinin palkkalistoille tai  Donbasiin ja Mitä Vittuja niitä onkaan.

Paras esimerkki on eilisessä Hesarissa 22.7.2018 Heikki Aittokosken fantastinen kertomius Savosta. Hän vietti kesäisen viikon Iisalmen seudulla valokuvaajansa kanssa. Tutustui perusteellisesti maaseudun nykyiseen elämään, analysoi sitä ja teki johtopäätöksiä. Ns. vaihtoehtoisen median väki ei poistu kuplastaan vaan keksii valheita ja ylistää Putinia.

Oma kokemukseni on muutaman vuoden takaa kun Ilta-Sanomien toimittajan Pasi Jaakkolan ja valokuvaaja Keijo Penttisen kanssa sain reissata kolme vuorokautta kotiseudullani luovutetussa Karjalassa. Koko ajan kerroin elämästä entisessä Karjalassa, kulttuurista ja praasniekoista. Viimeisenä iltana kävimme Sortavalassa kaljalla. Koska valokuvaaja oli kuskimme, hän ei voinut ottaa kuin vettä, toimittaja siemaisi yhden kaljan ja minä ryystin kaksi kaljaa. Tämä kuvaa oikeiden toimittajien työmoraalia!

Oheisesta linkistä voi tutustua Laatokan rannoilla syntyneeseen juttuun:

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/MATKAKUVIA/Ilta-sanomatX.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokemusteni perusteella toimittajiin pätee sama asia kuin muihinkin ammatteihin. On niitä jotka työskentelevät laatu edellä, sekä niitä joille tilipäivä on tärkein. Siihen väliin mahtuu monenlaista tekijää, mutta et liene väärässä arviossasi siitä millaisiin työpaikkoihin tietyntyyppiset ihmiset hakeutuvat.

Toimittajan työ on aina laatumielessä haastavaa, varsinkin kun osalla viestien vastaanottajista saattaa olla niin vahvat omat mielipiteet että totuus ei kelpaa vaikka kuinka rautalangasta vääntäisi. Siihen kai maamme vanhojen perusviestimien mollaaminenkin pitkälti perustuu. Muita syitä ovat puhtaasti puoluepoliittiset ja ideologiset motiivit.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei se ole aina niinkään toimittajista kiinni. Lehtien linjana on syöttää juuri sitä mitä kv. uutishuoneet syöttävät; AFP, Reuters jne.
Toimittaja toimii lähinnä juttujen kääntäjänä.
"Tulee kalliiksi", jos lehdet alkavat tutkia lähteitä ja lukea niitä ristiin.
Ja usein päätoimittaja ei uskalla päästää läpi juttuja, jotka poikkeavat median valtavirrasta, oli juttu dokumentoitu kuinka hyvin tahansa.

Henry

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen tuosta samaa mieltä, olisi pitänyt tarkentaa että tarkoitin niitä juttuja jotka tehdään omana hankintana kuten Leon avauksessa oli.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä haastattelussa Noam Chomsky opettaa BBC:n toimittajalle, miten valtamedian propaganda toimii:

BBC Interviewer gets Schooled about Media Propaganda by Noam Chomsky

Kannattaa katsoa ja oppia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti:
"Pistää ihan vihaksi kun putinistit ja muut huithapelit jatkuvasti haukkuvat oikeita lehtiä ja toimittajia. Toimittajat elävät kuplassa, eikä heillä ole muka yhteyttä yhteiskuntaan."

Tarkoititko kenties tällaista kirjoitusta? ;)

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258537-yle-h...

Henry

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Njaah, tiiä nyt nyt mikä on laatua ja mikä ei. Otetaan nyt sitten meidän laatu media MTV3 joka tässä viikko takaperin kybän uutisissa kertoi, että Hamas vastasi Israelin iskuuun, antaen ymmärtää Israel oli aloittanut.

Todellisuudessa MTV3 jätti kertomatta, että "ensin" Hamas pommitti Israelia, jossa kuoli lapsia lastentarhassa ja muita kuolleita, että loukkaantuneita. Peräti 200:lla ohjuksella.

Sen jälkeen Israel vastasi takaisin ja Hamas takaisin.

Aina joutuu tarkistamaan itse, miten asiat todellisuudessa menevät.

Nykyään itselläni mennyt "luotto" totaalisesti nk. Valtamediaan. Ja mitä tulee sitten nk. vaihtoehto medioihin, niin niiden tuotokset on luokatonta kuraa osalla ainakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Siellä on menty jo pitkään vastaiskuilla ja vastaiskujen vastaiskuilla. Toivottavasti tässä ei ole kyse siitä ikiliikkujasta mitä moni on koettanut keksiä, vaan rauha joskus tulee.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

On pitkään ollut sellainen tilanne median suhteen, että uutisoidaan miten asioiden halutaan olevan, ei siten miten ne ovat.

YK ihmioikeusjärjestön videot on parhautta:
https://www.youtube.com/watch?v=p9YcAEYr7Ww

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Laatumedia myy itse itsensä eikä se tarvitse puolustuspuheita.
Jos arvostelu on suuruusluokkaa 'kuuluvaa' kaikki ei ole kunnossa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Valtamedian (eli aivopesumedian) tuote, jonka se myy, on lukijakunta. Ostajana ovat mainostajat. Toimitukselliset artikkelit ovat pelkkä täky.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en kyllä ymmärrä tätä nykyajan median haukkumista koko ajan joksikin valemediaksi, aika vähän kuitenkin on sellaista väkeä, joka noin kokee. Joka päivä ylen uutisia katsoo vajaa miljoona ihmistä ja hesarinkin levikki on taas pitkästä aikaa kasvussa.

Kaupallisia medioita kohtaan tuleva kritisointi on turhaa, sillä ne ovat yrityksiä, jotka toimivat omilla ehdoillaan, ja jos lukija katsoo, että ne levittävät valeuutisia, niin silloinhan heidän lukijansa vähenevät, ja yrityksellä menee huonosti. Kiplailu on vapaata tälläkin alalla.

Yleen kohdistuva kritiikki ja ylen ohjlemapolitiikkaan voidaan vaikuttaa eduskunnan kautta, rahoitus ja suuntaviivat asetetaan siellä, joten jos äänestäjä haluaa isoja muutoksia yleen ja vaikka poistaa ylen rahoituksen, niin sitten vaan äänestämään vaaleissa sellaisia henkilöitä, jotka tätä ajavat.

Periaatteessa koko valemediajuttu on tällaista turhanpäiväistä somepärinää, jonka vaikutukset ovat mitättömät, mutta jos näistä asioista saa itselle hyvän mielen, niin ei muutakuin lisää valemedioita ja valeuutisia etsimään. :)

Nykyään on muotia trumpetin tapaan haukkua kaikki uutiset, jotka ovat omaa ideologiaa vastaan valeuutisiksi, osoittaa paljon enemmän haukkujasta, kuin haukun kohteesta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei median kritisoinnista kirjoiteta metrikaupalla jos sillä ei olisi mitään merkitystä mihinkään(?). Arvostelua on vapaassa yhteiskunnasssa hankala kieltää.

Tuskin mediatalot kumminkaan taloudellisesti arvostelusta kärsivät koska suurin osa kuluttajista lienee ostokseensa tyytyväinen. Median eri toimijoita kritiikki tuntuu kiusaavan ja se on ihan inhimillistä.

Kuninkaallisten tekemiset ovat uutisia jotka meitä kiinnostavat mailman tappiin joten varsinkin iltikset voivat olla huoletta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Ei se ole aina niinkään toimittajista kiinni. Lehtien linjana on syöttää juuri sitä mitä kv. uutishuoneet syöttävät; AFP, Reuters jne.
Toimittaja toimii lähinnä juttujen kääntäjänä."
Henry Björklid väittää näin ja Janne Kejo myötäilee.

Miten on, katsotaan eilisen 22.7. Hesarin sisältöä sivuttain:

1. Maskun mainos
2. Aittokosken jutun alkua, kuva Harrikkanaisesta. Rengon likka Ylen johtoon
3. HS kysyi Kiovassa: kuinka Ukrainan käy? (Mikko Paakkanen HS)
4. Pääkirjoitussivu. Terassilla yhdistyi huvi ja hyöty. (Kalle Silfverberg HS)
Lukeminen laajeni kuuntelemiseksi (päätoimittaja?)
5. Trumpin puheet, Tupakointikielto, Muut lehdet. Kolumni (Antero Mukka HS)
6-9 Aittokoski: Maaseutuko muka kuollut? Ylä-Savo todistaa toista.
10. Kotimaa. Maastopalot, Rapukausi (Anni Härkönen HS, Tuomas Kokko HS, Miika Koskela HS)
11. KOTIMAA: Puretun arvotalon tontista tuli riita (Jukka Harju HS)
12. Saako työnhakijalta kysyä perheestä? (Hanna Huhtamäki HS)
13. Kotimaa Lyhyesti + mainoksia
14-15 Kiinteistöruletti Hietalahdessa kuumenee (Kimmo Oksanen HS)
16. Matkailumainos
17. Kaupngin laita: Onko Suomenlinna öisin oman onnensa nojassa? (Elisa Rimaila HS) Muistoesineet katosivat pikkupojan haudalta (Marja Salomaa HS)
18-19. Kun Berliinissä vuonna 1968 tehtiin vallankumous (Anna-Liina Kauhanen HS)
20. Metropolin mainos
21. ULKOMAAT Mistä presidentit lopulta sopivat Helsingissä? (Minttu Mikkonen HS) Hamas: Israelin kanssa sovittu taas tulitauosta (Minttu Mikkonen HS)
22. ULKOMAAT Francon hauta halutaan siirtää (Vilma-Lotta Lehtinen HS)
23. Amazonin viidakossa elää "maailman yksinäisin mies" (Minttu Mikkonen HS)
24- Urheilua
B1-B5. Kuningat(ar. Merja Ylä-Anttila Yleisradion toimitusjohtajaksi (Paavo Teittinen HS) Helle pitää ansaita KOLUMNI (Jari Tervo)
B6-B8. Juhlien jälkeen, valokuvia rapulaisista (Noora Bäckgren HS)
B9-B11. Ukrainan kohtalonviikot: HS matkusti Kiovaan kysymään. (Mikko Paakkanen HS)
B12. Torsti ja muuta mukavaa...

Miten paljon näissä on kansainvälisten uutishuoneiden propagandaa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kun olet, Leo, ilmeisesti noihin artikkeleihin tutustunut, niin kerropa noiden ulkomaan artikkeleiden (3, 5, 18-19, 21, B9-B11) osalta, miten niiden perussanoma poikkeaa esimerkiksi CNN:n ja BBC:n tarjoilemasta sanomasta. (Veikkaan lukematta, että perussanoma on "Venäjä/Neuvostoliitto paha, USA/NATO hyvä". Toisenlaisiakin todistajanlausuntoja kyllä olisi löydettävissä yllinkyllin, jos niitä vain haluttaisiin löytää. Esimerkiksi RT löytää niitä.)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sivut 3 ja 5 ovat enempi sisällysluetteloita

sivu A18-A19 Hesarin toimittaja Anna-Liina Kauhanen kirjoittaa Berliinissä. Ilmeisesti juttu ei ole kopio.

B9-B11 HS matkusti Kiovaan ja kysyi sotaa käyvän maan asukkailta, tuleeko Ukrainasta suurvaltojen pelinappula Sonald Trumpin ja Valdimir Putinin Helsingin-huippukokouksen jälkeen. Arvelen että HS:n Mikko Paakkanen on matkustanut Kiovaan asti.

Minulle ei tule CNN:n tai BBC:n lehtiä. Sinä saat vuorostasi selvittää mikä on Hesarin toimittajan kirjoittamaa mikä ei. Minusta kaikki on toimittajien juttuja.
Valitettavasti en huomannut mitään mainintaa roistovaltio Venäjän rikoksista. Se on paha puute:)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

#17
Viittaan omaan kommenttiini #22:

"Otetaan kuitenkin yksi esimerkki - tämän blogin aihe:
Korkeatasoisia juttuja löytyy tosiaankin tämän blogin viittaamista "matkakirjoituksista". Valtamediassa näitä ovat ehkä 90% ja sitten on 10% täysin hatusta vedettyjä/kopsattuja juttuja, joiden antamiin faktoihin ei perehdytä. Noin karkeasti ottaen.

Henry

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Henry, nyt sinä saat todistaa että mitkä 10% on hatusta vedettyjä juttuja eilisessä Hesarissa.

Oikeastaan Henry sinun todistuksesi valtamediasta on melko hyvä, peräti 90% on oikein ja kiistaa käydään vain jäljelle jäävästä kymmenestä prosentista mikä on niissä hatusta vedettyä.

Mitkähän mahtaa prosenttiluvut olla valhemedioiden, niiden Mitä Vittujen julkaisuissa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #28

Mä luen Hesaria vain verkosta.
Ei propaganda toimi niin, että kaikkea agendaa syötetään - ja voi olla niinkin, että 95% on ihan ok-tekstiä.
Ja siten propaganda toimii: Tehdään valtaosaltaan juttuja, jossa faktat on suht oikein tai hyvinkin tuotu esiin.
Miksi?
Koska silloin se viiden prosentin Schaiba menee läpi. Ihmiset eivät siis huomaa mikä ei pidä paikkansa.
Esimerkkejä Schaiba-uutisoinnista:
- Ukraina ja Krim, ei Putsku mikään pulmunen ole, mutta kun ei lainkaan puhuta toisesta osapuolesta ja jopa valkopestään Ukrainan fasistit, eikä myöskään olla kiinnostuneita mistä rahoitus milloinkin tulee.
- EU ja ETA. Aina puhutaan, että EU mahdollistaa tullittoman viennin, vaikka kyseessä on ETA-sopimus.
- Englannin myrkytystapaukset. "Kaikilla länsimailla oli vedenpitävät todisteet", kunnes myönsivät ettei ollutkaan.
- Syyrian sota kokonaisuudessaan.

Kerro minulle kun YLE tai Hesari kirjoittaa näistä aiheista, niin kerron mitä kannattaa tarkista ja annan linkit.

MV ja muiden vastaavien julkaisut ovat päinvastaisia: 95% Schaibaa ja 5% pysyy suunilleen totuudessa.

Henry

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Muiden keräämien tietojen käyttämistä omissa jutuissa kutsuttiin "wanhaan hywään aikaan" keinutuoleiksi. Kirjoitettiin siis kotona tai toimituksessa käymättä lainkaan kohteessa.

En löytänyt tähän hätään arkistostani vuosikymmeniä vanhaa artikkelia, jossa kerrottiin matkakertomuksia sorvatun ilman, että kirjoittaja oli koskaan edes käynyt kyseisissä maissa. Tietosanakirjoilla, matkatoimistojen esitteillä ja mielikuvituksella pääsi silloin hyvinkin uskottaviin tuloksiin. Televisiokaan ei silloin ollut vielä pahemmin pilaamassa luotuja mielikuvia.

Eikä termiä valemedia ollut tuolloin olemassakaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #30

Niin, on myös sotatilassa olevia maita, joissa toimittajat asuvat maan pääkaupungin hotelleissa, ottavat vastaan armeijan tiedotteita, keskustelevat niistä keskenään hotellin baarissa - ja kas, näi syntyy yhteneväinen "Totuus-uutinen".

Henry

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt kun tuli eilinen Hesari luettua oikein ajatuksen kanssa, niin olen oikestaan pettynyt lehteen. Se on liian tasapuolinen. Ei sanallakaan puolustettu Natoa eikä EU:a. Mutta ei ollut myöskään yhtään poikkipuolista sanaa Putinin ja Venäjän sotarikoksista, ei Karjalan ryöstöstä.

Mutta tässäkin keskustelussa tuli selvästi esiin putinistien säälimätön infosota. Kaikki mahdollinen pitää kääntää Suomea ja länttä vastaan. Vain Putin on ainoa ihanuus Luomakunnassa kuten kansalaiskirjoittajamme niin sattuvasti asian usein ilmaisee:)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerroppa mistä kommenteista löysit "putinistien infosotaa"?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lehdistön ongelmana on se, etteivät mielellään voi julkaista netissä pitempiä juttuja kuin paperilehdessä. Tai laittaa nettversioon vaikkapa 20 kuvaa per pitempi juttu. Jos nettilehti tulee huomattavasti paremmaksi, kiinnostavammaksi kuin paperiversio, kuka silloin tilaa lehteä kotiin?

Ratkaisuhan on se, että teemme yhteisen nettilehden.
Siinä Leo voisi kertoa vaikka koko Karjalan historian, käydä kaikki sodat ja Stalinin teot päivä päivältä. Kunhan mainitsee lähteet. Olen varma, että Leolla on lähteet, joten varmasti tulisi aivan hyviä artikkeleita.

Tomi voisi kirjoittaa mistä tykkää, samoin edellytyksin - lähteitä ja linkkejä pitää olla mukana.
jne.

Henry

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

No minäpä aloitan sitä nettilehteä:

Äitini kertoi että russofobi-niminen krooninen tauti iski minuun sillä hetkellä kun puna-armeijan koneet pommittivat evakoita täynnä olevia junia. Satoja lapsia, naisia ja vanhuksia kuoli.

Stalin ryösti kotini ja Karjalan ja tappoi kymmeniä tuhansia suomalaisia. Putinin rikos on se että hän pitää hallussaan ryöstettyä omaisuutta eikä palauta sitä oikeille omistajille.

Tällä hetkellä koko ajan ympärillä riehuu informaatiosota. Putinistit, Venäjän ja Stalinin ystävät hyökkäävät jatkuvasti yhteiskuntaamme vastaan somessa. Tavoitteena saattaa Talvisota loppuun. En haluaisi lähteä kolmatta kertaa evakkoon, siksi koitan torjua vihollisen hyökkäyksiä. Toistaiseksi olen häviöllä.

1940 länsimaat kokivat että Saksa on pahin vihollinen. Siksi ne liittoutuivat NL:n kanssa. Kun Saksa olisi voitettu, sen jälkeen tuhottaisiin NL. Sekin onnistui vaikkakin kesti yli puoli vuosisataa.

Nyt on analoginen tilanne: Sotakiihkoinen Venäjä pitää voittaa. Sen jälkeen pitää tuhota länsimainen finanssikapitalismi mutta se voi kestää satoja vuosia.

Me karjalaiset olemme olleet jo tuhat vuotta sitten Novgorodin ystäviä ja sen jälkeen kun Venäjä valloitti Novgorodin, olemme olleet Venäjän ystäviä. Vasta venäläisten häpeämätön hyökkäys Talvisodassa rikkoi välimme. Mutta ystävyys palaa kun Putin luovuttaa Karjalan tyhjänä.

Minun ajatusmaailmassani jokainen joka puolustaa Venäjän rikoksia on putinisti:)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Karjalan takaisin saamiseksi on kaksi tapaa.
1. Ottaa.
2. Ostaa.

Voin olla väärässäkin mutta käsitykseni mukaan sodassa hävittyjä alueita ei kauheasti ole palautettu.

Tulevat polvet voivat ehkä saada Karjalan halvallakin - kunhan se lakkaa säteilemästä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minua suututtaa kun putinistit solvaavat jatkuvasti laatulehtiä, vain vaihtoehtomedia M.Vittuineen muka tuo totuuden esille. Siksi kirjoitin aloituksen.

Heikki Aittokoski paneutui viikon ajan savolaisten elämään, ei istunut kuplassa kuten vaihtoehtotiltut. Siis hyvä toimittaja paneutui asiaan ja sen pohjalta kirjoitti hienon jutun.

Mutta Putinin kuplabunkkerista päivystävä upseeri Henry Björklid teki heti klo 12:43 inhottavan hyökkäyksen lukematta Hesarin juttua:

"...Lehtien linjana on syöttää juuri sitä mitä kv. uutishuoneet syöttävät; AFP, Reuters jne.
Toimittaja toimii lähinnä juttujen kääntäjänä.
"Tulee kalliiksi", jos lehdet alkavat tutkia lähteitä ja lukea niitä ristiin..."

Tämän tuli-iskun lataajina olivat avustavat au-putinistit Tuure Pietinen, Janne Kejo, Reino Toivanen, Timo Nenonen ja Marko Mustonen.

Tämä on sotaa, Suomi-Venäjä, informaatiosotaa. Vihollinen pommittaa suomalaisia yötä päivää, tavoitteena saada Suomi putinistien valtaan.

Toimituksen poiminnat