LeoMirala

Miksi eläkeiän nosto Venäjällä?

  • Teollisuus tarvitsee työvoimaa
    Teollisuus tarvitsee työvoimaa
  • Armeija tarvitsee täydennystä
    Armeija tarvitsee täydennystä

Putin nosti alamaistensa eläkeikää roimasti, naisilla peräti kahdeksan vuotta, 55 vuodesta 63 vuoteen. Miehillä nousu ei ollut yhtä suurta, mutta entistä harvempi mies pysyy hengissä eläkeikään asti. Ilmoitus ajoitettiin juuri jalkapallokisojen alkuun jotta  venäläisillä olisi juhlimisen aiheita kerralla enemmän.

Tämän jälkeen on paljon spekuloitu miksi eläkeiän nosto piti tehdä. Yksi selitys on että Krimin valloituksesta ja Ukrainan sodasta  johtuvien pakotteiden vaikutukset tuotantoelämään pitää paikata  naisten lisääntyneellä työpanoksella.

Toinen syy voisi olla valmistautua tuleviin tarpeisiin. Naisten määrä elinkeinoelämässä tulee lähivuosina kasvamaan miljoonilla.  Tällöin vastaava määrä miehiä on irroitettavissa vaikkapa armeijan palvelukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kyllä se suurin syy on hyvin raadollinen.

Jo nyt on vaikeuksia raapia kasaan eläkerahat joka kuukausi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Venäjän eläkejärjestelmä pohjautuu 30-luvun neuvostoaikaan, jolloin keski-ikä pyöri 40 vuoden tienoilla. Silloin eläkeiäksi määrättiin naisille 55 vuotta ja miehille 60 vuotta. Nyt miesten elinikäodotus on miehillä 67 vuotta ja naisilla 77 vuotta, joten eletään eri maailmassa kuin vuonna 1934.
MM-kisojen avajaispäivänä tuli ilmoitus, että vuosien 2019-2034 aikana naisten eläkeikä nousee asteittain 55:stä 63:en vuoteen, miesten kohdalla muutos 60:sta 65:een tapahtuu vuonna 2028. Aktivistien ja ammattiliittojen suunnalta alkoi huuto välittömästi pitäen päätöstä raakana rosvouksena. Vyönkiristys ei ole läpihuutojuttu. Vertailukohtana olivat MM-kisojen hintalappu (n.13 mrd €), puolustusmenot ja infrastruktuuri-investoinnit.
http://www.elmundo.es/internacional/2018/06/26/5b3...

Risto Koivula

Täällä on tiedot keskimääräisestä kuoliniästä Venäjällä/NL:ssa eri vuosikymmenillä:

https://dic.academic.ru/dic.nsf/bse/129063/%d0%a1%...

По сравнению с дореволюционным временем общая смертность снизилась в 3,3 раза, а детская в 10 раз. Снижение смертности наблюдается во всех возрастных группах.

Характерен рост средней продолжительности жизни населения:

32 года в 1896—1897;
44 — в 1926—27;
47 — в 1938—39;
70 лет в 1971—72
(64 у мужчин и 74 — у женщин).

Uskomatonta, että 1900-luvun taitteessa keskimääräinen elinikä oli metsästäjä-keräilijä-tasoa 32.

Se nousi siitä kyllä 10 vuodella jo vrmaan 1. maailmansotaan 1914 mennessä, koska Venäjä otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön valtakunnallisen kulkutautientorjunnan ja joitakin muitakin terveyspalveluja Sergei Botkinin johdolla. Väestö rjähsti vuoden 1898 128 miljoonasta vuoden 1917 172 miljoonaan ennen vallankumousta maailmansodasta huolimatta. NL:n puolelle jäi n. 130 miljoonaa, joka räjähti taas nousuun sisällissodan loputtua 1922, eli Stalinin kauden alkaessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Botkin

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No meneehän tuo ainakin enemmän tasa-arvoiseen suuntaan. Hassua että eläkeikä miehillä on suurempi kuin naisilla - samaan aikaan elinikäodotus miehillä on reilusti pienempi. No venäläiset miehet saavat keskimäärin eläkettä sitten sen kaksi vuotta ennen delaamistaan.

Pekka Iiskonmaki

#3
Seuraavien vuosikymmenien aikana tulee venäläisten miesten keski-ikä nousemaan merkittävästi.

Jos mitään merkittävää mieshukkaa ei ole tulossa jossain konfliktissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos mitään merkittävää mieshukkaa ei ole tulossa jossain konfliktissa."

No siinä on merkittävä jos, kun puhutaan peräti seuraavista vuosikymmenistä. Toivossa on hyvä elää toki, että saavat siellä miehetkin elää keskimäärin pidempään jatkossa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjällä rahanreikiä riittää. Kaukasian miehitysalueiden budjeteista 20-25% tulee Moskovasta, vaikka väestä alle 5% on enää etnisesti venäläisiä. Krimin ylläpitäminen ja Ukrainan sota syö rahaa.

Plussapuolella on Siperian, Tatarstanin sekä vaikkapa Bashkirian miehitysalueet, jotka tuottavat öljyä ja siten rahavirtaa oligarkeille ja hallinnon miehille.

Risto Koivula

Ettei tulisi "Gorban_viinanhinnankorotus"...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Uudistuksessa naisia tulee miljoonia työelämään. Silloin miljoonia miehiä vapautuu tärkeämpiin töihin, vaikkapa uusiin sotiin?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Köyhä Venäjä ei sotiin pysty, joutui jo Neuvostoliiton aikaan luopumaan Afganistanista toisin kuin rikas USA.

Toimituksen poiminnat