LeoMirala

Palkkasoturiarmeija Lapissa 1940-45

  • Kenraalieversti Eduard Dietl johti Lapin palkka-armeijaa
    Kenraalieversti Eduard Dietl johti Lapin palkka-armeijaa

Ilmeisesti 22.9.1940 solmittiin Suomen ja Saksan välillä sopimus saksalaisen palkkasoturiarmeijan tuomisesta Lappiin hoitamaan 700 km pitkän rintamalinjan puolustamisesta  Oulujoen korkeudelta Jäämerelle. Saksalaissyntyinen Roman Schantz kirjoittaa kirjassaan ASEVELIPUOLET sivulla 63-64 seuraavasti:"Saksalaiset sotilaat työskentelivät Suomessa palkkasotureina, ja aseveljeydellä oli konkreettinen, ennalta sovittu hintansa. Suomen sotilasjohto  oli ennen jatkosodan  alkamista tehnyt sopimuksen, jonka perusteella sekä Suomessa toimivien saksalaisten joukkojen  kulut että Suomen armeijalle toimitetut aseet korvataan Saksalle.

Jatkosodan aikana Suomessa oli kaiken kaikkiaan yli 200.000 saksalaissotilasta, ja sodan loppuun mennessä Suomi oli maksanut vierailevista sotureista jo miljardeja silloisia markkoja. Kuitenkin suurin osa laskusta oli vielä auki, esimerkiksi kaikki Suomen helmikuun 1942 asti saamat aseet oli maksamatta.

Kun Saksan armeijan pääesikunnan tilat Berliinissä paloivat 1944, tuhoutuivat myös Suomen asetoimitusasiakirjat, ja saksalaiset laativat Suomelle uuden laskun, jonka loppusumma olisi nykyrahassa liki 1,3 miljardia euroa.

Sodan jälkeen liittoutuneet päättivät Potsdamin julistuksessa, että suurimmat sotavahingot kärsinyt Neuvostoliitto saisi periä Suomen asevelan.  Suomen puolustusministeriö ilmoitti Neuvostoliitolle kuitenkin huomattavasti pienemmän summan kuin mitä saksalaisten kanssa oli sovittu: itänaapurille ilmoitettiin asevelaksi noin 250 miljoonaa nykyeuroa, ja siitä summasta Suomi piti kiinni. Näin onnistuttiin huijaamaan Suomelle roima alennus sotakorvauksista, joiden täysimittaisesta poismaksamisesta Suomessa ollaan vieläkin  niin ylpeitä."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Taitaa olla hevosmiesten juttuja. Saksalaiset olivat turvaamassa Ruotsin rautamalmin saamista Saksaan, samalla tavoittelevit Petsamon nikkeliä ja saivat.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö ne Ruotsin rautamalmit olleet Suomen länsipuolella, siis Aavasaksan korkeudella? Mutta saksalaiset joukot olivat Suomen itärajalla.

Yhtä hyvä selitys kuin putinisteilla että Alakurtin joukot torjuvat Naton laivaston hyökkäykset Jäämerellä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pysy asiassa, putinilla ei ole mitään tekemistä 1941-1945 tekemisten kanssa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hyvä homma, jos saatiin huijattua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lähes kaikki saksalaisten aikanaan aseista (myös tykit ja lentokoneet ) lähettämät laskut kuitattiin maksetuiksi väärennösten avulla. Toteutus tapahtui Tukholmassa syksyllä 1944.

Neljän miljardin markan edestä pystyttiin kuittiväärennyksin maksamaan pois Suomen velkaa Saksalle.

Tapahtuneesta kertoo jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordström muistelmakirjassaan Voitto tai kuolema. Hän itse oli paikalla kun saksalainen asevälittäjä liikemies Wilhelm Hilbert hoiti asian Suomen valtiolta saatua provisiopalkkiota vastaan.

P.S. Hilbertin kautta olivat kulkeneet kaikki
Saksan asetoimitukset Suomelle jatkosodan aikana.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Saksa ja Neuvostoliitto olivat käytännöllisessä sotilas- ja rosvoliitossa syksyllä 1940. MRP -pakti oli voimassa 22.6.1941 asti.

Suomi kävi olemassaolotaistelua, johon se oli joutunut mainittujen epäsäätyisten sopimuskumppanien toimien seurauksena. Silloin kaikki keinot övat sallittuja, mutta turha on kuvitella, että Saksa oli Pohjolassa Suomen tilaamana. Koska Saksan intressit.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

MR-sopimus oli muodollisesti voimassa Barbarossaan asti. Mutta Suomi ja Saksa lähestyivät pian talvisodan jälkeen. Silloinhan solmittiin mm. saksalaisten joukkojen kauttakulkusopimus syyskuussa 1940.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Saksalaiset tulivat Suomeen, eli Petsamoon 22.6.1941. Halusivat Petsamon nikkelin itselleen ja saivat, joukot siirettiin Norjasta.

Pohjois-Suomessa oli Saksan 20. vuoristoarmeijan joukkoja noin 213 000 miestä, ei mikään palkkasoturiarmeija.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Syyskuun 21. päivä vuonna 1940 - jolloin Saksa oli sodassa, mutta Suomessa oli välirauhan kausi - kuljetusalus Vaterland toi Vaasan Vaskiluodon satamaan yllättäen saksalaisia sotilaita."

Katso tarkemmin:
https://www.pohjalainen.fi/vaasa-oli-saksalaisten-...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Miralan historianäkemys on täysin epäluotettava ja häilyvien mielikuvien pohjalle vedättynyt milloin mihinkin suuntaan. Saksalaissyntyiseen koomikkoon Roman Schatziin pätee hyvin pitkälle sama ominaisuus.

Tuo epäluotettavuus nimenomaan Miralan historiatiedoissa kattaa valitettavasti niinkin pitkän tarkastelujakson kuin vuodesta ~1150 vuoteen 2018.

"Kun entisen sotamiehen asentoa ei voinut korjata, piti ottaa kokonaan uusi."
Miralalta ei taida onnistua uuden asennon ottaminen. Mutta väliäkös tuolla;
jatketaan!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tällä kirjoituksella oli tarkoitus tuoda Schultzin kirjassaan esittämä näkemys laajemman piirin arvioitavaksi, voiko se olla totta.

Mutta totta on ainakin Markku Marttilan arviointi minusta, en paljoa tiedä, mielikuvat sotkevat ja mikä pahinta, olen jo yli 80 vuotias. Sen ikäisethän ovat kaikki dementoituneita tai muuten höperöitä. Ei pitäisi ottaa tosissaan:)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

En tarkoittanut missään tapauksessa puuttua Leo Miralan ikään. Yhtä vähän oli mielessäni kenenkään mahdollinen dementoituminen tai höperyys. Puolustetaan vaan tiukasti kumpikin omia käsityksiämme ja annetaan periksi vasta, jos faktat käyvät meitä vastaan. Eli jatketaan kuten jo edellä toin esille.

Roman Schatzin omituisten palkkasoturitulkintojen pohjalta ei Saksan armeijan toimintaa Lapissa voida perustella. Kyllä saksalaisilla oli ihan oma lehmä ojassa koko itärintamalla. Barbarossa ja Drang nach Osten oli pelin henki Hitlerin Saksalla. Se oli puhtaasti saksalaisten masinoima offensiivi. Suomi tuli omine intresseineen mukaan, koska sotaa ei voitu Suomen maaperällä enää välttää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei valtioiden armeijoita ole tapana nimittää palkkasoturijoukoiksi. Edes niiden viroissa olevat upseerit ja muut ammattisotilaat eivät ole palkkasotureita.

Geneven sopimuksesta voi tarkistaa kansainvälisen määritelmän palkkasoturille.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oikeassa olet Esa. Palkkasoiriarmeija olisi pitänyt panna lainausmerkkien väliin. Ydinkysymys on, että onko Suomi aikoinaan tehnyt tällaisia sopimuksia. Ainakin aseiden ostosta on tehty sopimuksia, mutta voiko olla totta että Suomi maksoi miljardeja markkoja saksalaisten joukkojen ylläpidosta?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuosta tuskin saamme tietoon, jos on maksettu. Minun kolme setääni taisteli Rukajärven, Äänisen ja Karhumän suunnalla. Paljon eivät sodasta kertoneet, ilmeisesti ei ollut paljon muistelemisen arvoisia tapahtumia.

Ainut asia mikä minulle jäi mieleen, heillä kaikilla oli ainainen nälkä, herrat olivat laskeneet nämä kalorit tai mitä ne on.

Heidän mielestään sota olisi loppunut lyhyeen, ilman Saksalaisiltta saatua ruokatäydennystä, varsinkin Rukajärven suunnalla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #13

En oikein usko että kirjailija olisi ihan omasta päästä keksinyt tällaista asiaa joka on mahdollista selvittää. Onhan hän itse tiedon jostakin lähteistä löytänyt. Jos ei muuta niin pitää kysellä kirjailijalta itseltään.

Suomenkin historiassa on vielä paljon selvitettävää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eilen Käpylän kirjastossa kirjailijaillassa kysyin tätä asiaa kirjan kirjoittajalta Roman Schatzilta. Hän ei muistanut mistä lähteestä oli esittämäni asian ottanut. Vakuutti että hän ei ole sitä itse keksinyt. Se on helppo uskoa. Lupasi kaivella papereita.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hyvää ystävänpäivää, Leo Mirala! Lupaathan palata asiaan, kun saat Schatzilta "sen paperin", jota hän lupasi kaivella. ;) Ja muista kysyä sitä asiaa myös seuraavassa Käpylän kirjailijaillassa tai missä sitten mainion "historioitsija-tanssiitähtienkanssa" Romanin tapaatkin.

Hervottomana humoristina R.Schatzilla on kieltämättä paikkansa. Pari näytettä:

”Miksi kutsutaan ihmistä, joka pakonomaisesti varastaa? Kleptomaaniksi. Entäs ihmistä, joka pakonomaisesti sytyttää tulipaloja? Pyromaaniksi. Entäs sellaista ihmistä, joka harrastaa pakonomaisesti molempia? Germaaniksi.”

"Kun amerikkalaiselle, saksalaiselle ja suomalaiselle kerrotaan, että he ovat sairastuneet tappavaan tautiin, siihen amerikkalainen: ”Kenet voin haastaa oikeuteen.” Saksalainen alkaa välittömästi opiskella omaa tautiaan ja ryhtyä sen asiantuntijaksi. Suomalainen puolestaan: ”Kai tämä oli nyt sitten tässä.”

https://www.verkkouutiset.fi/kiittakaamme-siita-et...

Toimituksen poiminnat