LeoMirala

Sotilaspojat talvisodassa

  • Talvisodan alkutaistelut Salmissa
    Talvisodan alkutaistelut Salmissa

 Talvisodan ensimmäisinä päivinä oli Miinalanjoella asemissa Salmin suojeluskunnan 50 nuorta poikaa, 13-16 vuotiaita. He torjuivat pelkäämättä useita vihollisen hyökkäyksiä mutta joutuivat ylivoiman edessä perääntymään Tulemajoen taakse. Feliks Arjaranta ent. Burtsov oli mukana, hän kertoi taisteluista jokunen vuosi sitten minulle. Nyt sain sille vahvistuksen Matti A. Aarnion kirjasta Talvisodan ihme, sivu 200, sekä Kansa taisteli lehdestä 2/1957.
http://kansataisteli.sshs.fi/Tekstit/1957/Kansa_Taisteli_02_1957.pdf

"1.12.1939  Miinalanjoki ...Pitkää jokilinjaa puolustavalle pataljoonalle oli tilanne jo ehtinyt käydä  arveluttavaksi, kun noin 50 nuorta poikaa käsittävä Salmin suojeluskunnan poikaosasto saapui paikalle. Omissa kotipihoissaan palavien kotiensa  liekkien valossa, tämä nuorukaisjoukko taisteli ihailtavalla urheudella ja peräänantamattomalla sitkeydellä rohkean päällikkönsä vänrikki Kaitilan johtamana siihen asti, kunnes tilanne saatiin vakautettua ja uhkaava saarrostus miten kuten vältetyksi. Vain pari ryhmää jäi saartorenkaaseen...

Läpi palavana roihuavan TuIeman a)oivat autot vihollisen kiivaasta konekiväärituIesta piittaamatta aina etulinjaan saakka tovereitaan noutamaan, mutta pojatpa olivatkin käymästään taistelusta niin ylpistyneet, etteivät suostuneet autoihin nousemaan. Vain konekiväärit kuormattiin, mutta pojat marssirat ja  -  lauloivat.

5.12.1939   Uuksalonpäähän oli sijoitettu jo aikaisemmin mainittu Salmin sk:n  poikaosasto. Tämä joukko oli koko ajan ollut mukana taisteluissa ja herättänyt kaikkien vanhempienkin miesten  ihailua. Nytkin se järkähtämättä pysyi paikoillaan ja heitti vihollisen kerta toisensa jälkeen takaisin siihen saakka kunnes se vapautettiin tehtävästä ja siirrettiin Sortavalan sk. piirin käyttöön. Viikon raskaat taistelut olivat nämä todelliset sotapojat kestäneet, pienintäkään nurkumista ei koskaan ollut heidän joukostaan kuulunut. Ja kuitenkaan ei tämänlaatuisia rasituksia ja koettelemuksia koskaan liene tarkoitettu alaikäisten nuorukaisten kestettäviksi.

Ottakoot tulevat sukupolvet heistä oppia, heidän isänmaanrakkaudestaan, kieltäymyksistään ja kestävyydestään."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kovia poikia, kirjaimellisesti!

Pekka Iiskonmaki

#1
Silloin Suomessa oli vielä miehenmuotti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vaikuttaa siltä että pojat eivät ole kokeneet tappioita. Ilmeisesti viikon sotimisen jälkeen lapset siirrettiin siviliin evakoitujen perheidensä hoiviin.
Tuntuu oudolta että tällaisesta sankaritarinasta ei ole tihkunut tietoa silloin kun pojat olivat vielä elossa. Heistä vanhimmat joutuivat vielä armeijaan sodan loppuvaiheessa ja nuoremmat rauhan tultua.

May Nyqvist

Oletko Leo pettyny jos ei Putin hyökkää sun elinaikana?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kukaan suomalainen ( Bäckmanneja sun muita ei lasketa ) tuskin moista haluaa, joten NATO-jäsenyys olisi tuotakin uhkaa selvästi lieventävä tekijä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nimimerkille May Nyqvist: Informaatiosotahan on ollut jo vuosia käynnissä. Putinistit hyökkäävät yötä päivää somessa Suomea vastaan. Eihän tässä eläkkeellä ollessa paljon muuta ehdi tehdäkään kuin yrittää torjua teikäläisten valheita ja keljuiluja.

Oikeastaan olen pettynyt. Petroskoissakin jopa 10-vuotiat lapset harjoittelevat sotaa. Olisihan se heidän pettämistä jos eivät pääsisi sotimaan ihan oikeasti kuten Salmin pojat.

Pekka Iiskonmaki

#3
Ryömi takaisin koloosi ja opettele edes alkeelliset käytöstavat.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Minä olen nyt kerrankin Iiskonmäen kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

May Nyqvist, Kristiinankaupunki. Kysymyksesi evakko Leo Miralalle oli tyylitön, ponimai?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hieno kertomus Salmin suojeluskuntapojista ja heidän rohkeudestaan.

Puolustivat kuin miehet konsanaan omia kotikontujaan.

Onhan se murheellista, että loppujen lopuksi koko Salmin upea rajapitäjä jouduttiin luovuttamaan hyökkääjälle. Eikä sekään riittänyt; meni Impilahti, Harlu, Ruskeala ja monet muut Laatokan Karjalan kunnaat.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

May Nyqvist ja muut putinistit:

Uskokaa, että tuskin kukaan tervejärkinen suomalainen vihaa venäläisiä!

Jatkosodan aikana Suomessa oli tuhansia sotavankeja maatiloilla töissä. He olivat ahkeria, kohtelivat lapsia erittäin ystävällisesti. Vaikka Stalin oli lähettänyt heidät meitä tappamaan.

Nykyinen diktaattori Putin on lähettänyt kunnon ihmisiä tappamaan tsetseenejä, afganistanilaisia, georgialaisia, syyrialaisia ja ukrainalaisia. Sotahullut venäläiset diktaattorit ovat meidän vihollisia!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Leo Mirala; Uskokaa, että tuskin kukaan tervejärkinen suomalainen vihaa venäläisiä!...
Tuo ylläoleva onkin sitten melko vaikeasti määriteltävissä. Tervejärkinen suomalainen? Kuuluvatkohan suomalaiset (vähän?) sotahullut Onneksi heitä nyt ei niin kauhean paljon liene ja "karjala takaisin-tyypit" tähän kategoriaan?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Tervejärkinen suomalainen? Kuuluvatkohan suomalaiset (vähän?) sotahullut Onneksi heitä nyt ei niin kauhean paljon liene ja "karjala takaisin-tyypit" tähän kategoriaan?".

Sekoileeko ajatus yhtä pahasti kuin teksti?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin ja lapsisotilaitahan nuo kaikki olivat. Aivopestyjä kuten nykyisetkin lapsisotilaat; se on säälittävää. Nykyisin kansainvälisten sopimusten mukaisesti yritetään kieltää...mutta ja mutta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

”Omissa kotipihoissaan palavien kotiensa liekkien valossa, tämä nuorukaisjoukko taisteli ihailtavalla urheudella ja peräänantamattomalla sitkeydellä….”

Kalle Pohjola: ”Niin ja lapsisotilaitahan nuo kaikki olivat. Aivopestyjä kuten nykyisetkin lapsisotilaat; se on säälittävää. ”

Todella säälittävä aivopesun tulos. Jokainen tervejärkinen voi helposti päätellä kummasta sitaatista on kyse.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kalle Pohjola, minäpä kerron:
Meillä raja-Karjalassa vihollinen oli aina tullut lännestä, talvisodassa ikiaikainen ystävämme Venäjä hyökkäsi ensimmäisen kerran kimppuumme.

Vaikka suomalaisten taholta oli kiusaamista itsenäisyyden alussa, mehän olimme ryssiä, silti melko nopeasti integroiduimme Suomeen. Olimmehan saaneet olla useita sukupolvia rauhassa. Siksi melkein kaikki kuuluimme suojeluskuntiin. Rajan takana olivat bolshevikit päässeet valtaan, tappaneet papit ja tyhjentänee raja-alueen karjalaisista. Meillä oli tarkka tieto mitä siellä tapahtui.

Pelkomme toteutui kun bolshevikit hyökkäsivät kimppuumme. Ei siinä mitään aivopesua tarvittu, useita vuosia ennen talvisotaa rajan takana tehtiin varusteluja hyökkäämistä varten.

Talvisodan syttyessä oli valtava hätä, johto oli paniikissa useita päiviä. Sen sijaan suojeluskunnat ja rajajoukot pystyivät vastarintaan. Eipä siinä kukaan ehtinyt miettiä kun poikaosasto tuli rintamaan taistelemaan. Ja he taistelivatkin urhoollisesti viikon.

Onhan niitä monenlaisia sopimuksia, olihan Suomen ja NL:n välillä hyökkäämättömyyssopimuskin, mutta pääsyyllinen sotaan oli Stalin joka halusi valloittaa Suomen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Meillä raja-Karjalassa vihollinen oli aina tullut lännestä ... mehän olimme ryssiä"

Leo Miralalle ystävällisesti huomautan, että nuo väitteet ovat yksipuolisia osatotuuksia, jotka eivät kestäne vakavampia faktan tarkistuksia.

Olemme keskustelleet tästä joskus ennen ja nyt voisimme vain viileästi todeta esim. sen, että tunnettu jääkäriupseeri Ragnar Nordström otti puolisokseen Salmista olevan Nina Seisen.

Ninan isä oli tunnettu salmilainen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Seise
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Nordstr%C3%B6m

Ehkä noiden henkilöiden todistusarvo on sinänsä vähäinen, mutta pidän joka tapauksessa päivänselvänä, että Raja-Karjalan asukkaat olivat Suomelle ja suomalaisille rakkaita veljiä ja sisaria, Suomen kansalaisia siinä kuin pohjalaiset tai savolaisetkin.

Tästä ei kannata kenenkään kiihtyä, päinvastoin. Mutta asia on kyllä tärkeä todeta oikeassa valossa. Kateus ja katkeruus "vievät kalatkin vedestä". Olkaamme siis suomalaisia; myös Salmin ja Suojärven ja Impilahden ja Korpiselän jne jne evakot ja heidän jälkeläisensä.

Hyvää illan jatkoa blogistille!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ainoa tarkoitukseni näillä historiallisilla asioilla on osoittaa asioiden monimutkaisuus. Jos aiomme vaatia venäläisiltä historian tosiasioiden tunnustamista, meidän itsemme on pystyttävä itsekin siihen.

20- ja 30-luvuilla rajakarjalaiset integroituivat Suomeen täydellisesti. Lähes kaikki kuuluivat suojeluskuntaan. Missä muualla oli näin?

Ehkä olet lukenut Nordströmin kirjan VOITTO TAI KUOLEMA. Siinä sivulla 136 kuvataan retkikuntalaisten hyökkäys Rajakontuun. Mutta kirjassa ei kerrota että kotikylästäni tapettiin samana päivänä kuusi henkeä. Ryssiä molemmin puolin rajaa.

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Sota/2-AUNUKSEN%...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #18

En ole kokonaan lukenut Ragnar Nordströmin tiilikivimäistä "Voitto tai kuolema" teosta. Mutta tiedän tuon urhean jääkäriupseerin vaiheet ja tunnen hänen äärimmäisyyksiin menneen isänmaallisuutensa.

Painavana tosiasiana on pidettävä sitä, että vapaussodan päättymisestä oli Aunuksen retken käynnistyessä kulunut vasta alle 1 vuosi. Aunuksen retki alkoi 21.4.1919 ja päättyi 18.9.1919.

Retkikunnan kohdatessa jo Salmin alueella "punikkeja" tai sellaiseksi epäiltyjä oli tietyllä tavalla ymmärrettävää, vaikkei hyväksyttävää, että joidenkin kohtaamisten seurauksista tuli jatkumoa Suomen vapaussodassa tehdyille veriteoille.

Veri oli tuolloin vielä liian kuumaa. Hennalan vankileiri tyhjennettiin viimeisistä vangeista 1. lokakuuta 1919. Siis vasta Aunuksen retken jälkeen. Historiallista taustaa vasten ei muutaman 'punikin' surmaaminen Salmissa olleet mitenkään järisyttävää. Vielä kerran; en puolustele sitä.

Minun on täysin mahdotonta ajatella, että Suomessa olisi pidetty Salmin tai Suojärven etc. asukkaita mitenkään yleisemmin ryssinä. Totta kai syrjivää ajattelua esiintyi hajatapauksina aivan kuten talvi- ja jatkosodankin jälkeen toimeenpantujen evakuointien yhteydessä.

Olen pohjalainen, mutta appivanhempani olivat Laatokan Karjalasta. Minulla on parantumaton :) 'rakkaussuhde' Laatokan Karjalaan. Käyn siellä joka kesä. Kotikunnassani Pohjanmaalla asui ja asuu mm. Mantsinsaaresta, Jaakkimasta jne. evakuoituja karjalaisia. Eipä ole ryssistä siellä puhuttu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei ollut tarkoitus tuoda liikaa ns. tosiasioita julki, mutta pakko hiukan:
Kun retkikuntalaiset pääsivät Aunukseen, he ryöstivät Aunuksen pankin. Ryöstetty kulta kuljetettiin hevosella Salmin kautta jonnekin. Ei siinä mitään, niinhän sodassa tehdään. Samalla upseereilta loppui heimoaatteen toteutushalut. Jääkäriupseeri itse ensimmäisenä erosi hommastaan ja kaikki lähtivät kotia kohti. Kaikki syyttivät Suomen valtiota että se ei auttanut heitä enempää.

May Nyqvist

Ei ole minä joka on kirjottanut nämä kommentit. Tili näköjään kaapattu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjoitinpa kerrankin sattuvasti:

" Informaatiosotahan on ollut jo vuosia käynnissä. Putinistit hyökkäävät yötä päivää somessa Suomea vastaan. Eihän tässä eläkkeellä ollessa paljon muuta ehdi tehdäkään kuin yrittää torjua teikäläisten valheita ja keljuiluja."

Onpa putinisteilla nyt vaikeaa, kun eivät muuta keksi kuin puhdasta keljuilua. Eikö Kremlin ajatushautomotkaan enää keksi uusia valheita?

Oikeiden kiihkoputinistien uhkailuihin kerran vastasin että olen jo niin vanha (80v) ja raihnainen että minua eii tarvii kuin vähän tönäistä niin minusta tulee sankarivainaja:) Se olisi sankarillinen loppu, ei tarvitsisi jäädä kitumaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

May, totta puhut. Toinen henkilö on kirjoittanut teksteja sinun tililläsi. Tiedät kyllä kuka. Puhuin hänen kanssaan. US-Puheenvuoro poisti blokisi aiheesta joten se siitä. Ole huolellisempi omien tunnustesi kanssa. Terveisin Matti Villikari, Espoo, 05053628813.

Terveisiä Terolle.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Hyvä, että asia selvisi. Putinisti epäonnistui tällä kertaa.

Toimituksen poiminnat