LeoMirala

Vetoomus inkeriläisille

  • Inkeriläisten kotiseudut
    Inkeriläisten kotiseudut

Suomeen on muuttanut neljännesvuosisadan aikana  kymmeniätuhansia  inkeriläisiä. Heillä on mahdollisuus rikastuttaa suomalaista kulttuuria monin tavoin. He voivat tuoda ja ovatkin tuoneet tietoa suuren  naapurimaamme elämästä ja historiasta aivan uudella tavalla.

He törmäävät Suomessa moniin hallintomme epäkohtiin, lastensuojeluun, sosiaalihuoltoon ja ennakkoluuloihin.  Mutta tulokkaat voivat tuoda näitä esiin ja siten saada aikaan parannuksia josta kaikille on hyötyä.

Minun vanhempani joutuivat olemaan evakossa 1944 lähtien kuolemaansa saakka, yli  50 vuotta. Joka päivä he muistelivat nuoruutensa Karjalaa. Samalla tavalla inkeriläiset muistelevat kotiseutujaan rakkaudella vaikka ongelmia olisi ollutkin, kyydityksiä ja vainoja.  Vaikka tulijat ovat jotenkin  sopeutuneet tänne, niin sydämessä heillä on  Venäjä,  heidän syntymämaansa. Tämä on luonnollista.

Olen tavannut joitakin inkeriläisiä jotka todellisessa sotatilanteessa menisivät vihollisen puolelle. Jotkut paraikaa käyvät informaatiosotaa Suomea vastaan, ylistävät Putinin Venäjän agressioita maailmalla. Harras toiveeni on, että Suomessa pysyvästi asuvat inkeriläiset ja mahdollisesti venäläisetkin olisivat ainakin puolueettomia vaikka eivät voisikaan tulla meidän puolelle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Harras toiveeni on, että Suomessa pysyvästi asuvat inkeriläiset ja mahdollisesti venäläisetkin olisivat ainakin puolueettomia vaikka eivät voisikaan tulla meidän puolelle."

Ei ole mitään "meidän" ja "niiden" puolta. On vain omistamattoman työväenluokan puoli ja omistavan kapitalistiluokan puoli. Niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suuresti ihailemasi toveri Stalin ei omistanut yhtään mitään eikä hän suostunut ottamaan edes palkkaa työstään. Siinä esimerkinomainen henkilö edellämainitulle kommentillesi!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kuikka, eikös Stalinilla ollut kuitenkin valtiolta hyvä syytinki.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Neuvostoliitossa oli Ladan onnellisilla ostajilla kovin pitkä odotusaika ennenkuin liittyivät omistajien veljeskuntaan. Toisaalta eipä meilläkään 70/80-luvuilla mersuilla ajaneet kuin taksit ja maanviljelijät. Nyt niitä on vähän muillakin.

Vaan ehkäpä Inkeristä muutettiin/muutetaan tänne paitsi yhteisten sukujuurien takia mutta myös siksi että sielläkin halutaan saada paremmat mahdollisuudet tulla osaksi omistavaa työväenluokkaa.

Kun en tiedä pitää kysyä Leolta: Inkerin slaavilaisaikaa edeltäneestä aikakaudesta on jo aikaa mutta löytyykö sieltä vielä kaipuuta entisiin, Novgoria edeltäneisiin aikoihin vai peräti separatismia? Oma lippu kertoo kyllä että omaa kansallistunnettakin on, mutta kuinka paljon?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tomi Ketola kirjoitti: [Kun en tiedä pitää kysyä Leolta : Inkerin slaavilaisaikaa...],

- Leo ei ole oikea henkilö vastaamaan inkeriläisten historiasta. Tämän blogin perusteellakin voi sanoa, että hänen tieto inkeriläisistä on puutteellinen.

Ehdottaisin aluksi lukemaan vaikkapa kirjoitukseni:

"Missä on Inkeri ja keitä ovat inkeriläiset"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33690-missa...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala: [Olen tavannut joitakin inkeriläisiä jotka todellisessa sotatilanteessa menisivät vihollisen puolelle. Jotkut paraikaa käyvät informaatiosotaa Suomea vastaan, ylistävät Putinin Venäjän agressioita maailmalla],

- ??????? Oletko todella tavannut sellaisia inkeriläisiä, jotka "todellisessa sotatilanteessa menisivät vihollisen puolelle"? Tämä leimaa kaikkia inkeriläisiä epäluotettaviksi ja kuulostaa kiihotukselta inkeriläistä kansan ryhmää vastaan!?

Terveisin,
Neuvostoliitosta muuttanut
Inkerin suomalainen,
nyt Suomen maan kansalainen,
Viola Heistonen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sen vaan muistan että koko Karjalan alueella asui ortodoksisia karjalaisia 1500-luvulle asti. Sitten ruotsit tulivat ja valloittivat alueet ja aloittivat etnisen puhdistuksen. Oikeauskoiset karjalaiset jotka jäivät henkiin pakenivat kuka minnekin, melkoinen osa Tveriin. Ruotsi yllytti savolaisia muuttamaan tyhjiksi jääneille maille. Eihän talolliset tietenkään muuttaneet vaan rengit ja piiat. Kannakselle muuttaneet rupesivat myöhemmin kutsumaan itseään karjalaisiksi ja kauemmas muuttaneet kutsuivat itseään inkerikoiksi alueen nimen mukaan.

Suomen kansan ystävä Isä Aurinkoinen ajoi 300 vuotta myöhemmin kannakselaiset takaisin mistä olivat tulleet ja Suomen Isä Koivistoinen kutsui loput savolaiset, jotka olivat jääneet Neukkulaan, takaisin kotiin. Tässä lyhyt kertomus Kannaksen vaiheista.

Kirjoitukseni ainoa asia on nöyrä pyyntö, että Suomeen muuttaneet olisivat lojaaleja lailliselle esivallalle eikä naapurimaan diktaattorille!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tomille vastaan että me karjalaiset olimme liitossa Novgorodin kanssa siihen asti kun Moskovan ruhtinas valloitti Novgorodin n. 1500. Moskovan ruhtinaat olivat saanet hyvän opin mongooleiden palveluksessa ollessaan. Moskova ryhtyi valloittamaan slaaviveljiä jota hommaa nykyinen Moskovan ruhtinas vielä jatkuu.

Vasta noin 1650 Ruotsi yhdessä länsisuomalaisten kanssa valloitti Karjalan ja ajoi heidät pois. Ja tilalle tuli savolaisia.

Ei savolaisuus ole synti mutta suuri häppee, sanovat jotkut. Mutta savolaiset ovat alunperin karjalaisia. Laatokan ympäriltä tuhat vuotta sitten muuttivat rauhallisemmille alueille pohjoiseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Meitä kaikkia evakoita haukuttiin ryssiksi. Olen huomannut että kaikkia venäjänkieltä puhuvia haukutaan ryssiksi nykyisinkin. Olen tavannut tänne muuttaneita jotka sotatilanteessa ampuisivat suomalaisia.
Viola on julkaissut mahtavan määrän tietoa VEnäjästä mutta jotkut ovat arvostelleen häntä Putinin puolustamisesta.

Rauno Lintunen kirjoitti mielenkiintoisesti:
"Ei ole mitään "meidän" ja "niiden" puolta. On vain omistamattoman työväenluokan puoli ja omistavan kapitalistiluokan puoli. Niin Suomessa kuin Venäjälläkin."

Mielestäni Rauno on puoliksi oikeassa, Suomessa on omistava luokka ja me köyhät. Venäjällä on toinen tilanne, siellä kaikki ovat kansalliskiihkoisia imperialisteja, etten sanoisi fasisteja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Soanlahellakin oli paljon savosta muuttaneita luterilaisi ruossia.

Tverin karjalassa on sama kieli kuin oli Suojärvelläkin.

Ei olla toratsuja musikoita eikä maatuskoita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maltatko sie ruoččin mužikka i karjalaks paissa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Männä viikol Haaparannas kävelin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aimossa on hyviä karjalaisia piirteitä, ystävällinen, ei suutu vähästä ja ennenkaikkea huumoria. Ei se minunkaan äidinkieli karjala ole ihan täydellinen.

Karjalas kaikkii suomalazii luterskoloi haukuttih ruočikse a hyö haukuttih meidy ryssikse.

Toimituksen poiminnat