LeoMirala

Syyttömänä USA:n vankiloissa

  • Kirjan kansi
    Kirjan kansi

Radiossa haastateltiin äsken suomalaista liikemiestä Tapani Koivusta joka on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan amerikkalaisista vankiloista: Amerikkalainen painajainen: Vuoteni USA:n vankiloissa

Perusvankeja on 2,5 miljoonaa ja 5 miljoonaa valvonnassa. Yksityisessä vankilassa omistaja voi saada jopa 250 dollaria makuupaikasta yhdestä yöstä, "sänky" on paljas teräslevy, ei tyynyä ei peittoa lakanoista puhumattakaan. Yhdysvaltain vankeinhoito muodostaa valtavan vankilabisneksen.

Helmet-kirjastohaussa oli satoja varauksia. Seuraava juttu on Radionovan sivuilta kopsattu:


Yhdysvalloissa vankilassa istunut Tapani Koivunen: Kun FBI -agentit olivat pidättämässä minua, oletin sen olevan virhe

Tapani Koivunen oli bisnesmies. Hän teki töitä muun muassa yhdysvaltalaisten kanssa. Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 2009, kun tie vei vankilaan.

Kaikki sai alkunsa vuosituhannen alussa, kun Tapani Koivunen halusi rakentaa elintarviketeollisuusyrityksen Viroon. Hanke kaatui ahneuteen: amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat yhtiön varat. Tästä rikoksesta joutui maksamaan yhtiön toimitusjohtaja Koivunen, joka pidätettiin Chicagon lentokentällä. Se tuli hänelle yllätyksenä. Koivunen on kirjoittanut Amerikkalainen painajainen -kirjan vankila ajoistaan.

— En voinut millään tavalla olettaa tällaista. Kun FBI -agentit olivat pidättämässä minua, niin oletin, että on tapahtunut pelkkä virhe, Koivunen kertoo Tuomas Enbusken haastattelussa Seitsemän oikein -ohjelmassa.

Seuraavana päivänä pidätyksen jälkeen Koivunen vietiin oikeussaliin. Siellä hän ja hänelle annettu oikeusavustaja kävivät läpi asiakirjoja. Oikeus avustaja käski Koivusen sanomaan, että hän on syytön. Bisnesmiehelle heräsi kuitenkin kysymys, että syytön mihin?

— Avustaja otti paksun nipun papereita ja sanoi, että kaikkeen tähän mitä näissä papereissa on. Siinä oli 10 senttimetrin paperipino.

Koivusen mukaan oli vaikea uskoa, että häntä syytettiin. Hän oli itse suomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ilmoittanut tapahtuneesta viranomaisille ja pankille. Hän oli myös auttanut heitä selvityksessä.

— Syyttäjä lukee minua koskevat neljä syytettä ja luettuaan ne, hän kääntyy minuun päin ja sanoo, näistä syytteistä voi saada jo 30 vuoden tuomion. Siinä vaiheessa veri pysähtyi.

.http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Yhdysvalloissa-vankilassa-istunut-Tapani-Koivunen--Kun-FBI--agentit-olivat-pidattamassa-minua--oletin-sen-olevan-virhe-34226.html 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Bisnesmiehelle heräsi kuitenkin kysymys, että syytön mihin?"

Katsoiko joku eilen Kafkan romaanin "The Trial" pohjalta tehdyn elokuvan?

Pekka Heliste

"Syytön " on aina suhteellista .USA:kin on oikeusvaltio joten tuskinpa hän aivan syytön on.

Mutta hän on varmaan sinisilmäinen ja kumppanit leipoivat hänestä syntipukin

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yleensä pidätyksen yhteydessä pitäisi pidätetyllä kuitenkin olla käsitys siitä mistä häntä syytetäänn. Juuuri tähän perustui myös Kafkan romaani.

Pekka Heliste

Vasta esitutkinta selvittää , mistä syytetään.Esim Aarnion tapauksessa pidätyshetkellä syy oli syytä epäillä

Sen jälkeen pidätyssyyt ovat lisääntyneet ja tarkentunee

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Alpo Rusin tapaus oli myös mielenkiintoinen ja erityisen sekava ja päättyi siihen, ettei mitään syytettä nostettukaan. Lopuksi valtionsyyttäjä Rautakoski jopa syytteli Supoa koko vakoilujupakkasotkusta. Lisäksi oli tietovuotoja, varomattomia lausuntoja jne.

Rusi sai hieman kipurahoja ja ikuisen epäilyn vakoojatoiminnan harjoittamisesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #4

Tuossa Tapani Koivusen tapauksessa pidätettiin samana päivänä ja vietiin seuraavana päivänä oikeussaliin kuulemaan syytteet ja oikeusavustaja suositteli vastaamaan syytön kaikkeen Tapanin tietämättä syytettä.

Huomioi 10 cm:n nivaska, minkä lukemiseen kuluu monta päivää ja jos on vaikeita vieraskielisiä lakitermejä, niin siihen menisi ainakin kuukausi. Tuomari myös luetteli muutaman syytekohdan ja sanoi tuomion tuovan 30 vuotta?

USA ei ole mikään oikeusvaltio, jos kaikki bisnekset pyörivät lakimiesten ympärillä ja löysää rahaa tarjotaan osavaltioille minkä vaan verukkeiden kanssa.

Oikeasti miksei sitten ole konsultoitu Suomen viranomaisten kanssa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomen vankiluku on Euroopan pienimpiä. Yhdysvalloissa ja Venäjällä on vankeja suhteellisesti noin 10 kertaa enemmän kuin Suomessa. Muissa pohjoismaissa on suhteellinen vankiluku likimain sama kuin Suomessa.

Suomessa sanotaan että ei savua ilman tulta.
Kun Stalinin aikana joku vietiin aamuyöstä, naapurit vain totesivat että eipä siitäkään olisi uskonut että on kansanvihollinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

USA ei ylipäätään kunnoita ihmisoikeuksia - kehitysvammaistia ja mielisairaita tuomitaan kuolemaan ja 18-vuotias saa elinkautisen ilman armahdusmahdollisuutta. Siinä mielessä USA:n on turha esiintyä ihmisoikeuksien esitaistelijana.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Tässä nyt kuullaan vain toista osapuolta harvoin kukaan kirjoittaa että olin syyllinen. Kyseessä voi olla voi olla romaani romaanien joukossa jossa hyödynnetään joidenkin ihmisten Amerikan vastaisuutta.

Toimituksen poiminnat